Neopren Kauçuk Hamuru Nedir?
Neopren basitçe sentetik bir kauçuk cinsidir fakat yapısı doğal kauçuğu andırmaktadır. Çoğunlukla kloroprenin polimerizasyonu ile elde edilmektedir. Neopren madde olarak DuPont bilim insanları tarafından 1930 yılında icat edilmiştir. Sonrasında aynı enstitüde doktor olan Elmer K. Bolton geliştirilmiştir. Bozulmaya karşı ciddi dayanıklılık gösteren madde bu açıdan hem doğal hem de diğer yapay kauçuklardan öndedir. Neopren kauçuk hamuru kimyasal açıdan dengeli bir yapı sergilemektedir. Ayrıca geniş bir sıcaklık aralığında etkin bir esneklik göstermektedir. Kauçuğun kendisi piyasada genellikle ya katı lastik olarak ya da lateks formunda bulunmaktadır ve her iki cinsi de birbirinden farklı alanlarda sık sık karşımıza çıkmaktadır.
Kullanım Alanları Nelerdir?
Neopren kauçuk hamuru ile özel olarak;
- Laptop çantası
- Ortopedik sargı
- Elektriksel yalıtım malzemeleri
- Elastomerik çeper
- Arabaların pervane kayışı
Gibi ürünlere ham madde sağlanabilmektedir. Daha genel olarak ise neopren;
- İnşaat mühendisliğinde
- Atletik sporlar ve su sporları ekipmanlarında
- Ev aksesuarlarında
- Müzik enstrümanlarında
- Hatta oyuncak ve kostüm yapımlarında
Kullanılabilmektedir. Sanayide ise genellikle ozon, yanma, hava, yakıt ve yağ gibi durumlara karşı dayanıklılığa ihtiyaç durulan yerlerde tercih edilmektedir. Üstelik hem ısı hem de ses yalıtıcı olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Özellikleri Nelerdir?
Pek çok diğer kauçuğa göre yanmaya karşı dayanıklılığı hat safhadadır. Kullanılabileceği en düşük sıcaklıklar -12 derece ile -46 derece arasındayken yüksek sıcaklık dayanıklılığı 121 dereceye kadar çıkabilmektedir. Yanmaya başlaması için ise sıcaklığın 260 dereceye kadar yükselmesi gerekir. Bu da oldukça geniş bir yelpazedir. Bu sebeple yangın kapılarında ve yangınla mücadele giysi ve ekipmanlarında tercih edilebilmektedir.
Madde başka aşırı dış koşullara da dayanıklıdır. Bu dayanıklılığı sayesinde arazi doldurmada sıkça kullanıldığı görülmüştür. Temel olarak havaya ve güneş ışığına karşı dayanıklılığı kapsamaktadır. Açık havada kullanıma uygundur. Neopren kauçuk hamuru oksijen ve ozana karşı oldukça yüksek bir dayanıklılık göstermektedir. Bu özelliğinden dolayı endüstriyel işlerde metal destekleyici ya da aşınma koruyucu olarak tercih edilmektedir. Metali aşınım ve pastan koruması büyük bir artıdır.
Elektriğe karşı tartışmasız en iyi yalıtkanlardan biridir. Tamamen yanması durumunda, külleri dahi elektriğe karşı yalıtıcı etki yapabilmektedir. Bu nedenle izolasyon gereken noktalarda sık sık tercih edilmektedir.
Su geçirmezliği açısından ise iki farklı üretim şekli mevcuttur. Açık gözenekli hali hava alması için bu şekilde üretilir fakat su geçirmektedir. Kapalı gözenekli çeşidi ise su geçirmezdir buna uygun şekilde biraz daha pahalıdır. Zaman içerisinde su maddeyi etkileyebilmektedir. Su dışındaki sıvılar arasından eritici maddelere karşı da belli bir dayanıklılık göstermektedir. Bu dayanıklılık sonsuza kadar sürmeyecek olsa da başka yapay kauçuklara göre oldukça iyi durumdadır. Aynı durum yağa karşı gösterdiği dayanıklılık için de geçerlidir.
Esnekliği de kauçuklar arasında yapılacak bir karşılaştırmada oldukça ideal görünmektedir. Esnemeye karşı iyi bir dayanım göstermesi yırtılma, kopma ve parçalanma risklerini doğal olarak oldukça düşürmektedir.
Sonuç olarak bu kauçuk cinsini işlemesi biraz pahalı olabilse de alıcıya sonunda istenileni hatta daha fazlasını sunmaktadır. Asla pişmanlık yaratmayan bir tercih olarak neopren her yıl binlerce firma tarafından tercih edilmektedir.