default-logo

Geri dönüşüm kauçuk hamuru (EPDM-SBR-NBR)

GERİ DÖNÜŞÜM KAUÇUK HAMURU (EPDM-SBR-NBR)

geri-donusum-kaucuk-hamuru-epdm-sbr-nbr-4Farklı sektörlerde üretime sağladığı pratik fayda sayesinde kullanım alanları hızla gelişen kauçuk maddesi hemen hemen her alanda tercih edilmeye başlandı. Özellikle kauçuğun üretim maliyetleri ve satış fiyatları bakımından oldukça ekonomik olması kauçuğu en çok tercih edilen materyallerden biri haline getirdi. Tüm bunlara ek olarak kauçuk hem az yer kaplayan hem de işgal ettiği bu alanda en verimli sonuçların alınmasını sağlayan bir malzemedir. Her ne kadar doğal kaynaklardan üretilen çeşitleri bulunsa da hemen hemen tüm kauçuk türlerinde temel belli başlı bir problem vardır. Kauçuk doğaya bırakıldığında veya yakıldığında çevresindeki canlı yaşamına oldukça güçlü bir şekilde olumsuz etki yapar. İşte tüm bunların önlenebilmesi ise geri dönüşüm kauçuk hamuru ile artık mümkün oluyor. Tüm kauçuk türlerinde uygulanabilen işlemlerin tamamının eksiksiz bir biçimde uygulanabildiği bu hamur sayesinde istenilen sıcaklık değerlerine dayanıklı farklı sertliklerde malzemeler ortaya çıkarılabilmektedir.

Geri Dönüşüm Kauçuk Hamurunun Özellikler Nelerdir?

Geri dönüşüm kauçuk hamurlarından söz edildiğinde üç temel kauçuk hamuru çeşidinden söz edilmektedir. Yapılış yöntemlerine bağlı olarak birbirinden farklılaşan bu hamurlar içeriklerinde farklı yüzdelerde malzemeler içermektedir. Bu üç elostromer kauçuk maddesi şunlardır: Ethylene propylene diene monomer kelimelerinin ilk harflerinin birleştirilmesini içeren EPDM, Stiren Bütadien Kauçuk olarak bilinen SBR ve sektörde Nitril kauçuk olarak bilinen NBR’dir. Farklı çeşitleri ile tüm geri dönüşüm kauçuk hamuru çeşitleri benzer özellikler taşısa da kullanım alanlarına bağlı olacak şekilde küçük farklılıklar gösterebilmektedir.

EPDM dikkate alındığında ilk dikkat çeken özellik etilen içeriğinin yaklaşık olarak yüzde 45 ile yüzde 85 arasında bir yer kaplamasıdır. Bu sayede ortaya çıkarılan kauçuk hamurunda ne kadar yüksek oranda etilen kullanılırsa, işlem sonucunda elde edilecek polimerin yükleme olasılığı da o derece artacaktır. Bu durum tam olarak daha iyi bir karışım elde edilmesi anlamına gelmektedir. Diğer bir geri dönüşüm kauçuk hamuru türü olan SBR’de ise bilinmesi gereken nokta bu kauçuk türünün Dünya genelinde üretilen tüm sentetik kauçuklar içinde en fazla tercih edilen olduğunun bilgisidir. Sentetik kauçuk üretiminin yarısından fazlasını karşılayan bu üretimde SBR’nin içeriğinde yaklaşık olarak yüzde 23 oranında stiren maddesi bulunmaktadır. Stiren maddesinin özelliği sayesinde elde edilen hamur karışımı çok daha sert olmakta ve bunun sayesinde düşük sıcaklıklarda da etkili şekilde rol almaktadır. Bu hamurun olumlu özelliklerine karşılık olarak ön plana çıkan durum ise esneklik özelliklerinde görülen gerilemelerdir. -50 derece ile 110 derece arasındaki sıcaklığa dayanabilmesi ile doğal kauçuğa göre yaşlanma ve aşınma direnci çok daha yüksektir. Son olarak bilinmesi gereken diğer geri dönüşüm kauçuk hamuru ise Nitril kauçuk adı ile bilinen NBR’dir. Buna-N olarak da bilinen NBR, ACN olarak bilinen acrylonitrile maddesi ile butadien maddesinin sentetik kauçuk karışı şeklinde oluşmaktadır.

Kullanım Alanları

Yüksek dayanma dirençleri ve sıcaklığa karşı olan esneklikleri sebebiyle iş eldivenlerinde, sanayide kullanılan lastiklerde ve kemerlerde, kabloların dış yüzeylerinde, radyatörlerde, su geçirmeyecek özelliğe sahip olması istenen alanlarda, çatılarda ve araçların üretimi sırasında pek çok yerinde sıklıkla kullanılmaktadır.

 

Leave a Reply

*

captcha *