Epdm Kauçuk Hamuru Özellikleri, Yapısı ve Kullanım Alanları
Kauçuk ürünleri içerisinde oldukça dayanıklı ve elastik bir yapıya sahip olması nedeni ile birçok farklı alanda kullanılabilmektedir. EPDM olarak da ifade edilen bu kauçuk çeşidinin adının açılımı Ethylene Propylene Diene Monomer olmaktadır. Ayrıca Etilen Propilen kauçuğu olarak da bilinmektedir. Özellikle ısıya, ışığa, ozona ve oksijene dayanıklı olmaları birçok farklı alanda çok fazla kullanılmalarını sağlamaktadır. Kauçuk ürünlerinin doğal ve sentetik olarak iki farklı türü içerisinde sentetik türe ait bir üründür. İçerdiği maddeler ile dayanıklılığı oldukça yüksektir. Bunun yanında epidyem kauçuk hamuru farklı materyaller ile karıştırılmasının mümkün olması da farklı yapısal özelliklere sahip olabilmesini ve bu şekilde kullanım alanın genişlemesini sağlamaktadır. Ayrıca yapısı itibari ile yağ alabilme kapasitesi ve dolgu alma kapasitesi ile bakıldığında maliyetinin oldukça uygun olması da en önemli avantajı olmaktadır. Bu sebepler ile birçok farklı alanda değişik amaçlar için kullanılmaktadır. Yapısının da değiştirilmesi ile kullanım alanları çok daha fazla genişlemektedir.
Epidyem Kauçuk Hamuru Özellikleri ve Yapısı
Yapısı itibari ile birçok farklı özelliği bulunmaktadır ve özellikler oldukça önemli avantajlar doğurmaktadır. EPDM hamuru içeriğinde etilen ve propilen ile diene monomen bulunmaktadır. Bu maddelerin birbirleri ile reaksiyona girmesinin bir sonucu olarak da epidyem kauçuk hamuru oluşmaktadır. Bu yapısı iti bari ile oldukça dayanıklı olmaktadır. Özellikle atmosfer koşullarına karşı oldukça dirençlidir. Bunun yanında ısıya ve ozona da dayanımı yüksektir. EPDM hamuru 40 santigrat derece ile 150 santigrat derece arasındaki sıcaklıklara dayanıklıdır. Yapısı itibari ile darbelere karşı da direnci yüksektir. Ayrıca sızdırmazlık konusunda da oldukça önemli avantajlar sağlamaktadır. Bu konuda da birçok farklı alanda sızdırmazlık elemanı olarak kullanılmaktadır. EPDM hamuru darbelere karşı dayanımının yüksek olması ve yağlar ve yakıtlara karşı dayanıklılığının da yüksek seviyede olması nedeni ile farklı alanlarda kullanılmaktadır. EPDM hamuru yapısı itibari ile farklı materyaller ile karışımının yapılabilmesi nedeni ile yapısının değiştirilmesi mümkün olan bir kauçuk türüdür. Bu sebeple de tercih edilmesi daha fazla artmaktadır. Belirli alanlardaki dayanımı ve yapısının özelleştirilmesi ile farklı alanlardaki kullanımı daha fazla artmaktadır.
Epidyem Kauçuk Hamuru Kullanım Alanları
Yapısı itibari ile epidyem kauçuk hamuru birçok farklı alanda kullanımı mümkün olan bir üründür. Özellikle tatami olarak kullanımı oldukça yaygındır. Birçok farklı özelliği bu alanda kullanımını mümkün hale getirmektedir. Bunun yanında darbelere dayanımı ve sızdırmazlık gibi durumlar nedeni ile de otomotiv sektöründe kullanılmaktadır. Özellikle sızdırmazlık konusundaki özelliği ile yağ ve benzin gibi sıvıların bulunduğu alanlarda sızdırmazlık elemanı olarak kullanılmaktadır. Özel yapısı birçok farklı özelliğe sahip olmasını sağlamaktadır. Ozon ve atmosferik özelliklere dayanıklı oluşu nedeni ile yüksek gerilimli kabloların korunması olarak kullanılmaktadır. Bunun yanında denizcilik sektöründe birçok farklı alanda kullanılabilmektedir. Yapısındaki yumuşatılabilme özelliği epidyem kauçuk hamuru için ambalaj sektöründe de kullanımı mümkün hale getirmektedir. Ayrıca yapı sektöründe de birçok farklı alanda kullanıla bilmektedir. Tüm bu geniş kullanım alanları yapısının değiştirilmesi ve dolayısı ile özelliklerinin değiştirilmesi daha da genişletilebilmektedir. İçeriğine farklı materyallerin eklenmesi ile bazı özellikleri daha fazla arttırılabilmektedir.